BLOGI: Valmentaja, kerho-ohjaaja ja naisten joukkueemme pelaaja Meri Lahelma kertoo, miksi salibandyharrastuksen aloittaminen kannattaa

KYMMENEN SYYTÄ, MIKSI KANNATTAA ALOITTAA SALIBANDYHARRASTUS

Hei sinä salibandysta kiinnostunut! Tässä blogipostauksessa kerron, miksi juuri sinun kannattaa aloittaa salibandyharrastus. Nämä syyt saivat minut ja varmasti monet muutkin aloittamaan salibandyn. Uskon, että sinäkin innostut!

1. Salibandyn harrastamisesta saat hyvän olon.

Päivän paras hetki on se, että tiedän salibandyharjoitusten pian alkavan, ja pakkaan salibandyvarusteita kassiin. Silloin tiedän, että kohta on se hetki päivästä, kun voin täysillä keskittyä salibandyyn. Siitä nautin. Vaikka päivä olisi ollut jostain syystä muuten huono, niin loppujen lopuksi treeneihin on aina kannattanut mennä. Siellä on kivaa ja harjoittelemisesta tulee hyvä olo. Treenien ulkopuolella on myös mukavaa harjoitella erilaisia lajitaitoja ja nähdä, kuinka jossain kehittyy.

2. Salibandy parantaa psyykkistä ja fyysistä terveyttäsi.

Salibandylla, kuten muullakin liikunnalla, on tutkitusti lukuisia hyviä terveysvaikutuksia. Liikunta edistää esimerkiksi aivoterveyttä ja ehkäisee monia sairauksia. Olen huomannut, että salibandya harjoitellessani mielialani paranee. Jo muutamassa minuutissa tunnen oloni virkeämmäksi ja energisemmäksi. Stressin tunne myös pienenee. Salibandyharjoituksissa tiedän, että täällä ei ole mitään stressattavaa ja siitä minulle tulee rauhallinen olo. Kehoni ei myöskään enää tunnu yhtä jäykältä harjoitusten jälkeen kuin niitä ennen.

Itseluottamuksesi kasvaa, kun saat pelatessa onnistumisen kokemuksia. Kuva: Meri Lahelma

3. Tutustut uusiin ihmisiin.

Et ole yksin vaan salibandya harrastaessasi olet osa joukkuetta, seuraa ja koko salibandy-yhteisöä. Tutustut salibandyn kautta mukaviin ihmisiin. Minulle yksi tärkeimmistä syistä salibandyharrastuksen aloittamiselle ja jatkamiselle on ollut se, että olen päässyt liikkumaan yhdessä muiden kanssa. On ollut todella mukavaa tutustua erilaisiin ihmisiin, joilta olen oppinut valtavasti. Yhdessä pelatessa on ollut hienoa kokea niin onnistumisen kokemuksia kuin harmillisia pettymyksiä. Saan paljon motivaatiota yhdessä treenaamisesta, kun tsemppaamme toisiamme. Salibandyharrastuksesta saa myös kavereita, joiden kanssa on muullakin ajalla mukavaa viettää aikaa. Ryhmätyötaitoni ovat kehittyneet, mistä on ollut elämässäni paljon hyötyä, esimerkiksi koulunkäynnissä. Yhdessä tekeminen on ollut minulle valtava voimavara.

4. Saat rytmiä elämään.

Aivan parasta on se, että kun harjoittelet salibandya, niin silloin keskityt vain siihen. Salibandy on siitä mahtava laji, että lajille tyypillisen nopeatempoisuuden vuoksi harjoitellessa on vaikeaa ajatella muuta kuin salibandya. Ainakin minuun tämä pätee täysin. Siksi kaikki muu unohtuu treenatessa ja harjoitusten jälkeen on helppo taas keskittyä muihin itselle tärkeisiin asioihin, kun niistä on saanut pitää vähän taukoa ja olo salibandyn pelaamisen jälkeen on energinen. Salibandy toimii elämän ja arjen rytmittäjänä.

Kuvassa olen matkalla kauden 2022-2023 viimeisiin sarjapeleihin.

5. Opit valtavasti uutta.

Oppimista tapahtuu kaikkialla ja niin myös salibandyssa. Ehkä tärkein asia, jonka olen oppinut salibandyssa ja haluan myös muille opettaa on se, että liikkuminen on kivaa ja liikunnallisesta elämäntavasta kannattaa pitää kiinni.

Salibandyharrastuksessa pääsee harjoittelemaan erilaisia liikunnallisia taitoja niin alkulämmittelyissä kuin kentällä harjoitellessakin. Näitä taitoja on helppo hyödyntää salibandytapahtumien ulkopuolellakin esimerkiksi kotosalla. Juoksulenkillä osaa kiinnittää huomiota juoksuasentoon, josta valmentaja on juuri harjoituksissa huomauttanut. Tietysti salibandyn lajitaidotkin kehittyvät, kun pääsee harjoittelemaan yhdessä muiden pelaajien kanssa, valmentajan opastuksella. Salibandytaitojen lisäksi olen oppinut monia muitakin hyödyllisiä asioita, esimerkiksi kuuntelemisen taitoa ja muita vuorovaikutuksen kannalta hyödyllisiä asioita. Minusta on aina inspiroivaa kuulla muista pelaajista ja valmentajista sekä siitä, mitä heille kuuluu.

Salibandyn kautta olen oppinut paljon myös itsestäni ja olen kehittynyt monissa itselleni haasteellisissa asioissa. Nykyään olen esimerkiksi avoimempi ja pystyn rennommin juttelemaan muiden ihmisten kanssa. Tässä on varmasti auttanut salibandysta saamani myönteiset kokemukset siitä, että voin olla oma itseni ja minun ajatuksillani on merkitystä.

Pihalla on hauska harjoitella salibandya. Maalaus: Meri Lahelma.

6. Koet ikimuistoisia asioita.

Salibandyharrastus tarjoaa erilaisia kokemuksia, joita on myöhemmin mukava muistella. Saat onnistumisen kokemuksia ja voit kokea sellaisia asioita, joita ei välttämättä muualla koe. Saan salibandysta jatkuvasti mukavia kokemuksia niin treeneistä, peleistä kuin joukkueen muista tapahtumista. On mukavaa muistella sitä, miten olen eri joukkueiden kanssa harjoitellut ja pelannut. Välillä yhtäkkiä tulee mieleen esimerkiksi, mitä kappaletta kuuntelimme usein alkulämmittelyssä tai mistä asiasta koko joukkue purskahti nauruun. Joskus saattaa törmäta vanhaan tuttuun pelaajaan ja silloin on mukava tietää, mitä hänelle kuuluu.

Pelitapahtumia, leirejä ja matkoja on ollut myös mukava muistella esimerkiksi valokuvien avulla. Matkustaessa eri peleihin pääsee tutustumaan erilaisiin paikkoihin ja käsitys ympäröivästä maailmasta avartuu. Reissut ovat paljon muutakin kuin pelaamista.

Kuvassa olen Tallinnassa toukokuussa 2016,
kun GrIFK:n tytöillä oli siellä turnaus.

7. Sinun on helppo aloittaa salibandyn pelaaminen.

Salibandy on siitä mukava laji, että sen voi aloittaa matalalla kynnyksellä. Et tarvitse paljoakaan kokemusta muista lajeista vaan riittää, että sinulla on halu tehdä harjoituksissa ja peleissä parhaasi. Salibandyssa ei tarvitse paljon varusteita. Harjoitella voit, kun sinulta löytyy liikkumiseen sopivat vaatteet, salibandymaila- ja pallo, sisäpelikengät ja suojalasit. On tärkeää muistaa, että vaikka aluksi pelaaminen voi tuntua vähän hankalalta, niin siitä ei kannata lannistua. Kehityt varmasti jokaisella kerralla, kun otat salibandymailan ja ryhdyt harjoittelemaan. Pian huomaatkin, että jokin aikaisemmin itsellesi haasteellinen harjoite tai muu toiminto onnistuu jo hyvin ja se tuntuu ihan lasten leikiltä. Muista, että hiljaa hyvä tulee.

Kun tarpeeksi yrittää, on mahdollista saavuttaa.
Kuva on loppukesältä 2015, kun joukkueeni voitti pokaalin.

8. Tunnet kuuluvasi johonkin ryhmään.

Jokaisen on tärkeää kuulua johonkin ryhmään ja kun aloitat salibandyharrastuksen pääset mukaan porukkaan, jossa jokaisella on yhteisenä kiinnostuksen kohteena salibandy. Ryhmässä opitte yhdessä uutta ja kohtaatte yhdessä monia asioita. Itsestäni on ollut mukavaa, että joukkueessa on ollut helppo puhua salibandyyn liittyvistä asioista, kun muilla on ollut sama kiinnostuksen kohde. Ryhmässä kaikki kannustavat toisia ja salibandytapahtumissa on siksi mukava tunnelma.

9. Voit saada salibandyn kautta työtä.

Monet meistä innostuvat salibandysta niin paljon, että haluavat työskennellä salibandyn parissa. Onneksi tämä innostus usein myös nähdään ja erilaisia salibandyyn liittyviä töitä on tarjolla niin ohjaustehtävistä seuran johtotehtäviin asti. Aloitin itse salibandyn ohjaamisen seuran työntekijän aloitteesta, kun hän huomasi palavan innostukseni salibandysta treeneissä. Olen todella kiitollinen hänen ehdotuksestaan aloittaa ohjaaminen, koska salibandyn ohjaaminen on antanut minulle paljon. Viikon kohokohtiani ovat ne, kun pääsen ohjaamaan salibandya. Treeneissä näen osallistujien ilon ja minusta on mukavaa opettaa heille asioita ja oppia myös heiltä uutta.

10. Salibandy parantaa oppimistasi.

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että liikkuminen edistää oppimista ja niin myös salibandy. Helposti lasten ja nuorten tulee vietettyä aikaa kännykällä ja sosiaalisessa mediassa, jotka heikentävät usein keskittymiskykyä, ja sitä kautta oppimista.

Aidot kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset ovat parempia mielenterveyden kannalta kuin sosiaalisessa mediassa tapahtuvat. Siksi kannattaa jättää sosiaalinen media välillä rauhaan ja ottaa salibandymaila käteen. Takuuvarma keino pitää hauskaa on kutsua kaverit myös mukaan pois puhelimien ääreltä pelaamaan salibandya.